Doktor Oto Ekspertiz servisinin ekspertiz hizmetinin ilk adımı motor performans testidir. Aracınızda güvenli sürüş seyri yapabilmeniz için belli zaman aralıklarında yapılması gerekli olan motor performans testi için bir çok işlem vardır. Bu işlemlerin büyük hassasiyetle yapılması; güvenlik açısından büyük fayda sağlayacağı gibi, motorunuzun arızalanması ile meydana gelecek sıkıntıların daha önce fark edilmesiyle de taşıtınızın ömrü uzayacaktır. Temel olarak motor performans testi dinamometre yardımıyla yapılmaktadır. Dinamometre cihazı hem otomatik hemde manuel, önden çekişli, arkadan çekişli ve şanzımana sahip olan araçların motorun gücünü ve torkunu hata payını en aza indirgeyerek ölçülmesini sağlayan sistemdir. Motor gücünün ölçülmesinin yanı sıra motorun diğer aksamlarıyla ilgili bir takım incelemeler de gerçekleştirilmektedir.

Doktor Oto Ekspertiz servisinin motor performans testi: Soğutma hortumları ve sızdırmazlık kontrolü, Motorun yağ kontolü, Radyatör kontrolü, Motor yağı kontrolü, Akü kontrolü, Antifiriz kontrolü, Turbo kontrol, Şanzuman ve diferansiyel yağı kontolü, Motor izolasyon kontrolü, Ses izolasyonu kontrolü, Motor koruyucu kapak kontolü, Motor elektrik ve kablo tesisastı kontolü incelemelerinden oluşmaktadır. Aracınızla güvenli bir şekilde yol almak istiyorsanız motorunuzun kontollerini ve bakımlarını zamanında yapmanız çok büyük önem arz etmektedir. Aracınızın en önemli parçası olan motor; yakıt alarak elde etmiş olduğu ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara denmektedir. Yakıt türlerine göre motorlar 3’e ayrılmaktadır. Bunlar, Dizel, Benzinli ve LPG’li motorlardır. Benzinli motorların yakıt türü benzin, dizel motor türünün yakıtı iste mazot yani motorindir. LPG sahibi motorların yakıt türü ise sıvı petrol gazıdır.Silindir diziliş şekillerine göre motorlar sıra tipi, v tipi, yıldız tipi, boksör tipi ayrılırlar. Soğutma sistemlerine göre motorlar ise; su soğutmalı ve hava soğutmalı diye de ikiye ayrılırlar.Yanma sistemlerine göre motorlar; içten yanmalı ve dıştan yanmalı diye ikiye türe ayrılırlar. Araçlardaki motorlar içten yanmalıdır ve yakıt olarak benzin yada motorin yani dizel kullanmaktadırlar. Motorları ayrıca çalışma zamanlarına göre gruplamakta mümkündür. Çalışma zamanlarına göre iki zamanlı ve dört zamanlı olarak ayrılırlar.

Örneğin benzinli dört zamanlı bir motorun çalışma sırası; Emme, sıkıştırma, ateşleme, egzoz şeklindedir. Beygir gücü kavramı genellikle otomobil ve elektrik motorlarında güç belirlenip tanımlanması ile kullanılmakta olan bir terimdir. Halk arasında tanımlanırken yapılan bazı yanlışlıklar bu kavramı içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Öyle ki 100 beygirlik araba deyince, 100 tane atın ürettiği güç şeklinde anlaşılmaktadır. Beygir gücü, ingilizce karşılığı ile HorsePower (HP) kavramını ilk kez 1872 yılında kullanan kişi James Watt’tır. James Watt kim derseniz buharlı makinalar üzerinde çalışan ve onları geliştiren iskoçyalı başarılı bir mucit ve mühendistir. Bu mucit geliştirdiği buharlı makinaları pazarlarken müşteriye makinanın gücü hakkında bilgi vermesi gerekiyordu ve o zamanlarda makinalar fazla gelişmemiş olduğu için güç deyince insanların aklına atlar gelmekteydi. James Watt’da bu yolu izledi ve gücün simgesi haline gelen atlar üzerinden işe koyuldu. Kömür madenlerinde yük taşıyan atları bir süre gözlemleyen Watt, ölçümleri sonucunda bir atın 45 kilogramlık kömürü 1 saniyede 1,11 metre uzağa taşıyabildiğini tespit etti. Böylece bir at Ağırlık x Yol olarak 50 Kilogram-Metrelik iş yapmış oluyordu. James Watt nedeni bilinmemekle birlikte bu sonucu yüzde 50 oranında arttırarak 75 kilogram-metreye tamamladı ve buna da 1 beygir dedi. Beygir gücü ifadesi günümüzde en fazla otomobilleri tanıtırken kullanılmaktadır. 1 beygir: 75 kg’lık ağırlığı 1 sn’de 1 metre yukarı kaldırabilecek güç miktarı olarak tanımlanır. Buda yaklaşık olarak bir atın gücüne denk gelmektedir ve bu yüzden beygir gücü olarak adlandırılmaktadır. Bu motora özeldir ve değiştirilemez bir değerdir. Beygir gücü ve tork değerleri dinamometre ile ölçülür ve bu değerler aktarma organı, vites kutusu gibi diğer elemanlara bağlı olarak farklılıklar gösterir. Tork dediğimiz kavram ise bir aracın çekişi olarak bilinir ve motordan tekerleğe iletilen itme kuvvetidir. Birimi newtonmetredir.(nm). Tork otobüs, traktör, kamyon vb araçlarda çok yüksek değerlerde olabilmektedir. Çünkü bu araçların hıza değil çekiş gücüne ihtiyacı vardır. Torkun yüksek olması için temel olarak motorun yanma odasında normalden daha kuvvetli bir yanma gerçekleşmesi gerekir. Aracınızın motor ömrü, performansı, beygir gücü, torku ve sağlıklı olup olmayışı ile ilgili tüm verileri size sunan Dinamometre Motor Testi aracınızın motoru ile ilgili bir masrafınız olup olmadığını net olarak size rapor olarak vermemizi sağlar. Siz de aracınızın herhangi bir motor problemi var mı yok mu bunu net olarak görmüş olursunuz.

Doktor Oto Ekspertiz servisinin ekspertiz hizmeti olarak aracın motor performans testi dinamometre cihazı kullanılarak yapılmaktadır. Aracın motorundaki en ufak düzensizlikleri dahi grafiklerle gösterir bu grafiklerde ateşleme sistemini ve yakıt emme sistemini de görmek mümkündür. Ayrıca modifikasyon öncesi ve sonrası ölçümler sayesinde yapılan işlemlerden kazanılan güç net olarak tespit edilir. Araç test platformuna alınır. Düşük devir performans testi yapılır. Ardından yüksek devir performans testi yapılır. Test sonuçları canlı olarak analiz ve kayıt edilmektedir. Araçlar genel olarak yıllık yüzde 1 ile yüzde 1,5 oranın bir performans kaybı yaşamaktadır. Ayrıca aracınızda LPG var ise bu oran yıllık yüzde 3 ile yüzde 5 arası değişmektedir. Ayrıca Dinamometre Motor Testi modifiyeli araçların modifiye öncesi ve sonra ölçüm yapılmasıyla araca kattığı hp/kw net olarak ortaya çıkmasını sağlar. Test sonucunda size sunulan rapor uzmanımız yardımıyla detaylı olarak anlatılır. İkinci el olarak araç almak istiyorsanız daha önceden hangi şartlarda kullanıldığını bilemezsiniz. Bu açıdan sizi maddi ve manevi bir çıkmaza sokabilir. İkinci el araçlarda en önemli unsurlardan biri olan tabiri caizse aracın kalbi olan motordur. Araç motorunu dinlemek gözlemlemek ve kontrol etmek ustalık gerektirir. Motor ustası değilseniz çok kolay kandırılabilir mağdur olabilirsiniz. Motor ustası değilseniz Doktor Oto Ekspertiz servisi ile satın almak istediğiniz ikinci el aracın motorunun ne durumda olduğunu kontrol ettirebilirsiniz. Motor üflemesi motor ömrünün azaldığını ve ömrünü tamamladığını belli eden bir olaydır. Uzun yollara maruz kalmış bir motor bir müddet sonra motorun yenilenmesine ihtiyaç duyar. İkinci el olarak satın aldığınız bir aracın motoru üflüyor ise bir müddet sonra size ciddi anlamda maddi olarak zarara uğratabilir. Araçlar hiç bir zaman orijinal beygir de kalmaz. Zamanla ve km ye bağlı olarak güç kaybına uğrarlar. Sizin de İkinci el olarak satın almak istediğiniz aracın motor gücünün ne kadar kayıp verdiğini öğrenmeniz faydanıza olacaktır. Turbo sistemi içten yanmalı motorlarda bir aşırı besleme sistemidir. Turbo sisteminde egzozdan alınan gazlar turbo motorundaki tribünü çevirir ve bu tribün hava pompasını çalıştırır. Turbo motorlarının devirleri 150.000 rpm’e kadar çıkabilir yani normal motorlardan yaklaşık 30 kat daha hızlıdır. Bu hava pompası yani turbo yanma odasına bastığı taze hava ile araca 30-40 beygir güç katar. Turbo aracı kullanmak diğer araçlara göre daha çok hassasiyet gerektirir. Aracın çalıştırıldığında soğuk havalarda birkaç dakika rölantide çalışması ve aynı şekilde stop edilmeden önce de rölantide çalışması turbo sağlığı açısından önemlidir. Dolayısı ile ikinci el turbolu bir aracın daha önceden nasıl bir kullanıma maruz kaldığını bilemezsiniz. Bu yüzden turbo ve motor kontrolü için Doktor Oto Ekspertiz servisine bekliyoruz.

Motor Performans Testi